helpPotřebujete poradit?
helpPotřebujete poradit? helpKontakt shopping_cartJít k pokladně shopping_cartK pokladně
Zpět na úvodní stránku poradny

Čištění a údržba granitových dřezů ELLECI

Granitové dřezy Elleci lze udržovat jako nové

Granitové dřezy jsou často potažené neviditelnou povrchovou úpravou, která ochraňuje přírodní granit od poničení vodou a vzduchem a celkově dřez chrání proti poškrábání. I přesto je potřeba o dřezy pravidelně pečovat – jen tak si totiž zachovají svůj luxusní vzhled.

Na granitové dřezy Elleci používejte pouze vhodné přípravky

Při čištění granitových dřezů používejte šetrný čisticí přípravek, který neporuší povrchovou úpravu, případně nezpůsobí zbarvení materiálu. Každodenní skvrny a usazeniny můžete smýt proudem vody a následně na vysušení dřezu použijte suchý hadřík. Pokud potřebujete vyčistit zažrané skvrny například od kávy, borůvkové nebo malinové šťávy nebo inkoustu použijte bělicí přípravek - například Schock Easy Care, který odstraní všechny organické barevné změny díky vysoce účinné složce aktivního chlóru. Na kovové oděrky a skvrnky od ovoce můžete použít například čisticí pastu Franke Twister, pomocí které můžete rozleštit malé škrábance a navrátit tak dřezu původní lesk, pasta si ale poradí také s rádoby rezavými skvrnami.

Dejte si pozor na to, jak s dřezem zacházíte

Životnost dřezu ovlivňujete nejlépe vy sami. Mějte na paměti, že dřez je určen výhradně ke kuchyňskému použití – vyvarujte se proto vlévání do něj silně barvících látek, které mohou vniknout do mikropórů materiálu. Pokud si přejete, aby váš granitový dřez vypadal nedotčeně, pečujte o něj pravidelně každý den a po každém použití ho umyjte a vysušte hadříkem. Vypláchnutí dřezu zabrání, aby se zbytky jídla i minerály běžně přítomné ve vodě usazovaly na granitový povrch. Často jsou skvrny na dřezu způsobené vrstvou vodního kamene nebo podobného minerálu, který se běžně objevuje v oblastech s tvrdou vodou. I k jejich odstranění použijte pouze přípravky vhodné k čištění granitových dřezů. Vyzkoušet můžete například prostředek na odstraňování vodního kamene Blanco Antikalk, který je navíc šetrný k životnímu prostředí.

K čištění a vysoušení dřezu používejte pouze jemné neabrasivní hadříky, které povrch dřezu nepoškrábou a nečistotu z povrch granitu jemně nadzvednou. Zásadně se vyvarujte používání kovových houbiček a drátěnek, které mohou trvale povrch granitu poškodit. Na houbičku nebo hadřík si kupte speciální odkládací nádobu – pokud je totiž na dřezu necháte například přes noc – dřez vám zničí.

Jde to i bez chemie?

Granitové dřezy můžete efektivně vyčistit i bez chemických přípravků – stačí, když použijte směs octa a vody v poměru 1:3. Ocet funguje skvěle na jakékoliv usazeniny. Pokud ještě si ještě nezvykli na jeho aroma, vodní kámen můžete odstranit i měsíčkem citrónu, kterým potřete místa, kde se kámen nejvíce usazuje. Nechte chvíli působit a následně opláchněte proudem vody a opět osušte do sucha hadříkem nebo houbičkou.

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.